Uncategorized

Entries with no category

 1. Нов досега најопасен вид коронавирус се шири низ светот

  Содржи опасни мутации, брзо се размножува, а антителата не му можат ништо


  Cпоред научниците, станува збор за нов вид со потекло од Јапонија познат како „Р.1“ и кој содржи опасни мутации кои го подобруваат неговиот пренос, размножување и имунолошка супресија.
  Нова вид на коронавирусот со зголемена отпорност на антитела е идентификуван
  ...
  Kategorije
  Uncategorized
 2. Проектот за константно поткопување на кредибилитет т на државата од страна на ВМРО

  Проектот за константно поткопување на кредибилитетот на државата од страна на ВМРО кои, аматерски, во Битола направија дури и паралелна прослава на 30-годишниот јубилеј од 8-ми Септември – белки за да може и Мицкоски некаде да одржи говор – изгледа особено дегутантно, кога се вакви трагедии во прашање.

  За какво незнаење, утрото по ноќта на пожарот, на „првичните индиции“ и „бројот на жртви“ говори опозицијата?!  За какво незнаење, утрото

  ...
  Kategorije
  Uncategorized
 3. Кога велиме „колективен имунитет“

  5.09.2021. Судејќи според седумдневната подвижна средина на дневниот број на нови случаи, врвот на заразувањето во Битола бил околу 27 август (жолтата линија на дијаграмот на првата слика). Последниве два дена стагнира и бројот на активни случаи, односно достигнат е и неговиот врв.

  На дијаграмот на 14-дневната инциденца (на втората слика) можеме да направиме една интересна споредба. Гледаме дека
  ...
  Kategorije
  Uncategorized
 4. Националниот парк „Галичица“ не може да се гасне од воздух пради опасност од експлози  Пожарот кој седум дена е активен на планината Галичива во Националниот парк „Галичица“ не може да се гасне од воздух пради опасност од експлози, велат од Центарот за управување со кризи. Само утринава биле регистрирани три детонации.

  Пожарот е активен на непристапен потег. Започна од албанската страна ...
  Kategorije
  Uncategorized
 5. На крајот од бранот, сината и црвената линија повторно ќе се сретнат

  30.08.2021. На дијаграмите се прикажани, во соодветен размер, вкупниот број а случаи, броевите на починати и оздравени од почетокот на летниот бран на Делта сојот до вчера, 29.08.2021.

  На првиот дијаграм гледаме дека вкупниот број на починати многу блиску го следи вкупниот број на на дијагностицирани, 7 дена претходно. Оттука го определуваме просечниот временски интервал од дијагностицирањето до смртниот исход, кој во македонски услови изнесува само 7 дена.
  Знаејќи, од
  ...
  Kategorije
  Uncategorized
Strana 1 od 9 123 ... PoslednjaPoslednja