EXPERIMENTELE VERTICALE 2m DIPOOL

“HANG” DIPOOL

Er wordt geëxperimenteerd met een 2 m “hang-dipool”. De bedoeling is om een lichte en simpele verticale antenne (zonder radialen) voor 2 m met een kunststof koord aan het bevestigingspunt van mijn inverted V dipool voor de HF banden op te hangen. Op mijn schoorsteen staat al een zelf gemaakte 5/8 l antenne maar het ophangpunt van de draadantenne is veel hoger vandaar deze actie. Er waren diverse opties mogelijk zoals Slim-Jim, J-antenne, Fietspomp antenne etc. maar het eenvoudigste leek het getoonde model dat voornamelijk op HF banden zijn toepassing heeft.

BESCHRIJVING

De beoogde antenne is een in het midden gevoede 2 m dipool op maat gemaakt voor 145 MHz. De ene helft van de antenne is een draad of dunne staaf en de andere helft is de buitenmantel van een coaxkabel. De afscherming van de coaxkabel werkt als straler of tegencapaciteit. Dat de lengte korter is dan de andere helft van de antenne, komt omdat de geleider dikker is en dan een grotere capaciteit ten opzichte van aarde heeft. Ook is de capaciteit van de windingen van de mantelsmoorspoel niet te verwaarlozen. Beide zorgen ervoor dat deze helft van de dipool elektrisch gezien te lang wordt en daardoor voor resonantie korter moet zijn dan uit een berekening zou blijken. Er is hier sprake van een verkortingsfactor zoals dat voor een antenne geldt, maar dan voor een systeem met dikkere antennestaven.

De antenne wordt van de coaxkabel geïsoleerd door een mantelsmoorspoel (choke balun) gemaakt van dezelfde voedingslijn. Het bleek dat met 6 aaneengesloten windingen RG58 op een standaard 32 mm PVC pijp de scheiding van antenne en coaxkabel voldoende was met de laagste SWR.

De afmetingen die in de tekening vermeld zijn, moeten beschouwd worden als voorlopige waarden want bij een definitieve mechanische constructie kan het nog anders uitpakken. Dat is afhankelijk van onder andere de wijze waarop de coaxkabel (antennehelft) ten opzichte van de smoorspoel gemonteerd wordt. Immers voor het verkrijgen van een mooie rechte lijn in het verlengde van de as van de smoorspoel kan men zo’n kabel beter niet omknikken. Een SWR van bijna 1 kan bereikt worden door te experimenteren met de lengte van de 42 cm coaxkabel.

PD2RVB 

PD2RVB schreef dat hij ook een experimentele uitvoering (fig») van de antenne gemaakt heeft. De RG58 werd afgestript en met tape langs een oude mast van een surfplank geplakt. Voor het mantelstroom filter gebruikte hij 10 in plaats van 6 windingen om door meer zelfinductie van de “smoorspoel”, de scheiding zo mogelijk wat te verbeteren.

Daarna experimenteerde hij met het stukje coaxkabel van 42 cm. De SWR verbeterde als dat werd ingekort tot 32 cm.

Zijn bevindingen stemmen geheel overeen met de mijne: de mantelsmoorspoel beïnvloedt de lengte van één antennehelft en daarom ook de staande golf verhouding.

 N5BOY heeft een artikel geschreven hoe je dit type antenne kan maken zie: http://www.qsl.net/w5ssv/index_files/RF%20dipole%20plans.pdf

Bij mij werd met dit experimentele model (fig») een SWR van bijna 1 bereikt.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ВЕРТИКАЛНИ 2м ДИПОЛ

ДИПОЛ “ХАНГ”

Експерименти се изводе са „висећим диполом“ од 2 м. Намера је да се лагана и једноставна вертикална антена (без радијана) виси на 2 м пластичном врпцом на месту причвршћивања мог обрнутог В дипола за ВФ опсеге. На мом димњаку већ постоји сопствена израда антене од 5/8 л , али тачка вешања жичане антене је много већа, отуда и ова акција. Могуће су разне опције као што су Слим-Јим, Ј-антена, антена за бициклистичке пумпе итд., Али чини се да је најједноставнији приказани модел, који се углавном односи на ВФ опсеге.

ОПИС

Предвиђена антена је дипол од 2 м са централним напајањем, прилагођен за 145 МХз. Једна половина антене је жица или танка шипка, а друга половина спољна облога коаксијалног кабла. Заштита коаксијалног кабла делује као радијатор или кондензатор бројача. Чињеница да је дужина краћа од друге половине антене је зато што је проводник дебљи и има већи капацитет у поређењу са земљом. Такође се не може занемарити капацитет намотаја пригушнице јакне. Обоје осигуравају да је ова половина дипола електрично предугачка и да због тога мора бити краћа за резонанцу него што се чини из прорачуна. Ово је фактор скраћивања који се односи на антену, али онда и на систем са дебљим антенским шипкама.

Антена је изолована од коаксијалног кабла помоћу пригушнице (пригушног балуна) направљене од истог далековода. Испоставило се да је са 6 узастопних завоја РГ58 на стандардној 32 мм ПВЦ цеви одвајање антене и коаксијалног кабла било довољно са најнижом СВР.

Димензије наведене на цртежу морају се сматрати привременим вредностима, јер се са коначном механичком конструкцијом могу испоставити другачије. Ово, између осталог, зависи од начина на који је коаксијални кабл (половина антене) постављен у односу на пригушницу. На крају крајева, да би се добила лепа равна линија у линији са осовином завојнице пригушнице, боље је не превртати такав кабл. СВР од скоро 1 може се постићи експериментисањем са дужином коаксијалног кабла од 42 цм.

ПД2РВБ 

ПД2РВБ је написао да је такође направио експерименталну верзију (сл. ») Антене. РГ58 је огољен и залепљен дуж старог јарбола за сурфање. За филтар струје омотача користио је 10 уместо 6 окретаја да мало побољша одвајање повећавајући самоиндуктивност „завојнице пригушнице”.

Затим је експериментисао са коаксиалним каблом од 42 цм. СВР се побољшао када се скратио на 32 цм.

Његова открића су у потпуности у складу са мојим: пригушница мантије утиче на дужину половине антене, а тиме и на однос стојећих таласа.

 Н5БОИ  је написао чланак о томе како направити овај тип антене: хттп : //ввв.ксл.нет/в5ссв/индек_филес/РФ%20диполе%20планс.пдф

У мом случају, помоћу овог експерименталног модела постигнут је СВР од скоро 1 (слика »).

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Ne možete da kopirate sodržina na ovaa stranica žastitena od prezemanje na informacija Adminisrator™