WIKKELEN VAN BALUNS

 
Voorbeelden van het wikkelen van 1 : 4 baluns.
Het principe van een 1 ÷ 4 systeem.

 

Voorbeeld wikkelen van 1 : 1 balun. 
1 ÷ 4 balun.
Voorbeeld wikkelen van een 1 : 1.8 balun.

Het kan ook met teflon geïsoleerd draad en één of twee ringkernen zoals in bovenstaande tekening. Een 4C65 ringkern type TL102/66/15 van ongeveer 102 mm doorsnede is groot genoeg om een balun volgens de linker tekening te maken. Ik schat dat de ringkern een continue vermogen aan kan van 1000 W (2 kW PEP). Alle draden aa’, bb’, cc’ en dd’ hebben 13 windingen. Vergeet niet om het midden (a’d’) ook te “aarden”. 

FD4 MET 1 ÷ 4 BALUN

Een eenvoudiger en ook goed werkend systeem met een FD4 antenne is voeden met een 1 ÷ 4 balun en aanpassen met een ATU. De SWR in de kabel is meestal kleiner dan SWR = 2 en dat kan gemakkelijk zonder noemenswaardige verliezen omlaag gebracht worden met een in of externe antennetuner. Het is dan niet nodig om moeilijke 6 ÷ 1 of 7 ÷ 1 baluns te maken en vaak is de SWR op de lagere banden met een 1 ÷ 4 balun beter dan met een 1 ÷ 6 balun. De kernen kan men eventueel met coaxkabel wikkelen en onderling verbinden volgens mijn artikel coaxbalun.

hoogte 5 – 10 m » 4 ÷ 1 balunhoogte 10 – 15 m » 5 ÷ 1 balunhoogte >15 – 20 m » 6 ÷ 1 balun

Bij mijn experimenten met een FD4 was de hoogte nooit boven de 10 m, maar was meer in de buurt van 5 – 8 m en dat dan een 1 ÷ 4 het beter deed komt goed overeen met de “vuistregel” in de tabel.

PA3EYK

Dat een FD4 type antenne ook goed werkt met een 1 ÷ 4 balun schreef PA3EYK, want hij maakte zelf een OCF antenne en gebruikt dat hoofdzakelijk voor 80 en 160 m. Hij begon met 55.5 m en 28.5 m aluminium schrikdraad van 2 mm dik ongeveer 10 m boven de grond. Het is mooi goed geleidend blank draad dat ook nog een laag gewicht heeft met een trekkracht van 130 kg.
 Door aan beide kanten telkens een stukje af te knippen, werd geprobeerd om de antenne op 160 en 80 meter in resonantie te krijgen. Uiteindelijk werd dat bereikt met ongeveer 27.5 en 53 meter en dan zijn de resonanties 1.850 en 3.650 MHz, daarmee was het doel bereikt. Op de hogere banden was de SWR niet zo goed, maar voor hem onbelangrijk omdat met een tunertje dat ook goed te krijgen was.

De balun werd gemaakt met twee T200-2 ringkernen samen met een mantelsmoorspoel van 6m coax op een spoeltje. Alles werd in een standaard PVC behuizing ondergebracht met in de onderste helft de opgerolde coaxkabel. In het midden van de pvc behuizing werden 3 plastic cd/dvd schijfjes op elkaar gemaakt om 2 compartimenten te krijgen.

De foto’s zullen wel duidelijk genoeg zijn voor eventuele nabouwers. Ik vind dat de zelfinductie van ongeveer 7 µH (2 × 17 wdgn in serie) aan de secundaire kant van de balun nogal laag voor 80 en 160 m, maar kennelijk werkt het bij hem naar tevredenheid.

KOPEN

Ziet u op tegen al het mechanische werk en het verkrijgen van geschikte ringkernen, dan is kopen de enige weg. Tegenwoordig bieden alle kleine en grote fabrikanten van antennes een FD3 of FD4 type aan onder een fantasienaam zoals als (Off Center Feed) OCF Windom. Over de samenstelling van hun balun pakket blijven ze geheimzinnig doen. Deze aanpassing bepaalt in grote mate de goede werking van dergelijke antennes en men kan alleen afgaan op de al dan niet deskundige mening van andere kopers.

FD4 KLONEN


Diverse 4 : 1 baluns.


FD4 klonen.

De fabrikant van de rechter antenne is VK3KCG. Hij noemt zijn uit twee delen bestaande balun: “Open path magnetic balun”.
De resonantiepunten met de laagste SWR voor zijn antenne zijn (fig»):

3.5 SWR = 1.110.125 SWR = 1.724.9 SWR = 1.353 SWR = 1.0!
3.8 SWR = 1.114.250 SWR = 1.628.25 SWR = 1.1
7.1 SWR = 1.521.250 SWR = 1.829.25 SWR = 1.3 

De antenne hangt dan ongeveer 6 m hoog. Er werd niet vermeld op welk punt deze SWR meting gedaan werd.


Kloon

Een andere kloon ziet u hier. De balun is duidelijk een autotransformator en deze fabrikant doet daar niet geheimzinnig over. Zoals eerder in dit artikel beschreven is, heeft u daarmee meer kans op straling van de coaxkabel.

Ne možete da kopirate sodržina na ovaa stranica žastitena od prezemanje na informacija Adminisrator™