крвните садовиDetonic

Глад доведе до смрт на 200.000 луѓе само во Европа, а немири избувнаа во Велика Британија и Франција, додека магацините со храна беа ограбени. Наречена „година без лето“, 1816 година беше навистина најстрашната година од постоењето на метеоролошката документација. Ова е година што во историјата ќе остане запаметена како онаа во која сите дванаесет месеци беа зимски!

Сè започна во март … јануари и февруари беа просечни, но тогаш температурата почна опасно да опаѓа. Во април и мај, дождот не престана. Во јуни и јули, наместо сонце, падна снег, а мразот беше секојдневен. Планетата чекаше лето, но едноставно не дојде, но по зимата дојде есен, а потоа повторно зима!

Ваквото време беше придружено со огромни поплави, особено во Европа.

Што всушност се случи?

Немаше објаснување за овој феномен! Дури во 1920 година американскиот научник Вилијам Хамфрис постави хипотеза која сè уште е прифатена од повеќето климатолози.

Имено, во април 1815 година, вулканот Тамбуру еруптирал на островот Сумбава во холандската источна Индија (денешна Индонезија) и испратил огромна количина вулканска пепел во атмосферата. Ова е познато затоа што голем дел од северната хемисфера бил покриен со облаци од прашина и нечистотија, но дури во јуни 1816 година било јасно дека нема да заврши тука.

Други вулкани кои биле активни во тој период биле Суфриере во Сент Винсент на Карибите и Мејон на Филипините.

Вообичаено е глобалните температури да опаѓаат по масовна вулканска ерупција, бидејќи помалку сончево зрачење продира во атмосферата на земјата. Тоа не беше случај во 1816 година.

Последици од „годините без лето“

Земјоделството на колена, а цената на храната зголемена за десет пати. Мразот ги уништи сите посеви, а гладот ​​што следеше започна цела низа злосторства, социјални немири и немири низ целиот свет.

Летото кога „се роди“ Франкенштајн

Во 1816 година, Мери Шели, Џон Вилијам Полидори и нивните пријатели биле на гости кај Лорд Бајрон на Женевското езеро во текот на летото.

Мери се забележала дека било „влажно, воопшто не благо лето со непрекинатите дождови. Во таква атмосфера, една вечер се обложиле на тоа кој може да напише пострашна бајка.

Мери Шели ги напишала основите на приказната, кои подоцна се вметнати во нејзиниот роман „Франкенштајн“.

Се проценува дека гладот ​​има убиено 200.000 луѓе само во Европа. Ирска беше меѓу најтешко погодените земји, а Кинезите беа принудени да престанат да садат ориз и да започнат да растат, во тој момент, попрофитабилни афион, ширејќи го она што подоцна би било познато како пазар на опиум.

Насилството беше најсилно во Швајцарија, која имаше малку обработливо земјиште, а владата во таа земја прогласи вонредна состојба поради општ глад.

Кафеав снег паѓаше во Унгарија, а црвен во Италија. Снег беше забележан и во Тајван, кој инаку има тропска клима.

Во Америка, многу историчари сметаат дека „Годината без лето“ е главната причина за движењето на американските колонисти на запад. Населението започна да бара побогато земјиште и подобри услови за земјоделски култури.

Покрај гладот се ширеа болести. Бидејќи студот ја парализираше северната хемисфера, монсуните ја опустошија јужната, па наскоро следеше една од најсмртоносните епидемии на тифус во историјата. Се броеја десетици илјади починати.

Ne možete da kopirate sodržina na ovaa stranica žastitena od prezemanje na informacija Adminisrator™